Kotimaiset

Suosikkisarja Syke 10 vuotta! Katsojien rakastama Leena Pöysti kertoo sarjan alkutaipaleesta: ”Maailma on muuttunut aika paljon”

Suuren suosion saavuttanut, palkittu ja katsojien rakastama kotimainen huippudraamasarja Syke täyttää tänä vuonna 10 vuotta. Alusta asti mukana ollut näyttelijä Leena Pöysti muistaa yhä kirkkaasti, millaista sarjan kulisseissa oli ensimmäisinä vuosina.

Suurkaupungin keskussairaalan traumapoli heräsi henkiin 10 vuotta sitten, kun Syke-sarja näki päivänvalon. Nyt, kymmenen vuotta myöhemmin sarjasta on tullut yksi Suomen suosituimmista draamasarjoista.
 
Elämän ja kuoleman rajaa kuvaava, kepeyttä sekä myös tummia sävyjä sisältävä Syke tunnetaan monipuolisesta hahmokattauksestaan. Sarja on vuosien varrella esitellyt yleisölle useita rakastettu hahmoja, joista osa on ollut mukana sarjan käänteissä jo vuosia.

Edelleen sarjassa nähtävistä näyttelijöistä Leena Pöysti, Lena Meriläinen, Matti Ristinen sekä Antti Luusuaniemi kuuluvat sarjan alkuperäiseen castiin, jotka ovat olleet mukana sarjassa ensimmäisestä tuotantokaudesta saakka. Heidän lisäkseen ensimmäisen kauden rooleissa nähtiin muun muassa Iina Kuustonen ja Tiina Lymi.

”10 vuotta on tuntunut ihan vähintäänkin kymmeneltä vuodelta. Mutta siis ihan hyvässä mielessä pitkältä ajalta, maailma on vaan muuttunut aika paljon juuri näinä vuosina. Silloin alkuun meitä oli Lena, Tiina, Iina ja minä sellaisena voimanelikkona. Yhdessä työskenteleminen tuntui alusta asti kivalta ja helpolta, ja meillä oli kaikilla selkeästi oma kulma rooliemme kautta siihen sairaalamaailmaan. Iinan kanssa opiskelimme varmasti ahkerammin kuin kukaan muu sairaanhoitajien ja leikkaussalin rutiineja. Se oppi on kantanutkin hyvin, ja innostus rooliin sekä lääketieteeseen on säilynyt”, kertoo Johanna Alangon roolia sarjassa näyttelevä Leena Pöysti.

Syke-sarjalle on kertynyt vuosien myötä suuri fanijoukko ja sarja on saavuttanut valtavan suosion myös sosiaalisessa mediassa – esimerkiksi Tiktokissa sarjalla on yli satatuhatta seuraajaa. Faneilla on omat suosikkinsa sarjan rooleista, mutta myös näyttelijöille omasta roolista voi vuosien saatossa muodostua hyvinkin rakas.

 “Johanna Alanko on näiden vuosien aikana uinut jo todella monessa sopassa, ja on kasvanut täysin aikuiseksi naiseksi ja omillaan seisovaksi hienoksi ammattilaiseksi. Mulla on aina ehdotuksia Johannan tulevaisuudeksi. En ole vielä lakannut haaveilemasta Johannan puolesta kaikenlaista jännää elämää. Olen varmasti roolihahmoni suurin fani”.

Roolihahmojen kasvamisen rinnalla 10 vuoden aikana myös sarjan näyttelijöitä on varttunut aikuiseksi. Esimerkiksi Johannan tytärtä Adaa on esittänyt alusta alkaen Minetta Hämäläinen.

“Hän oli ensimmäisiä jaksoja kuvatessamme muistaakseni 5-vuotias, eikä varmaan edes muista aikaa, jolloin ei olisi ollut aina välillä telkkarissa. Muistan, kun 5-vuotias Minetta nukahti keskelle dramaattista elvytyskohtausta, kun hänen piti maata pitkään silmät kiinni leikkaussalin lavetilla. Me sätkytimme tyttöä muka deffalla, mutta Minetta vain uinui, kunnes hänet hellästi heräteltiin ”elpymään” kohtauksessa”, Pöysti muistelee.

Yellow Film & TV:n tuottamaa Syke-sarjaa alettiin esittämään Ylellä vuonna 2014, ja vuodesta 2018 saakka ohjelma on pyörinyt vakituisesti Ruudussa.

Syke on vuosien saatossa vakiinnuttanut paikkansa yhtenä Ruudun suosituimpana sarjana.


”Olemme erittäin ylpeitä meille rakkaasta, 10-vuotiaasta Sykkeestä! Sykkeelle on muodostunut vuosien aikana suuri faniryhmä, mutta jokainen kausi kerää myös edelleen paljon uusia katsojia, jotka ovat löytäneet sarjan pariin. Myös uusi kausi tulee olemaan sekä fanien että uusien katsojien mieleen!”, iloitsee Nelonen Median televisiojohtaja Ville Toivonen.
 
Sykettä on esitetty kaikenkaikkiaan jo 17. kautta, ja uusi 18. kausi pyörähtää käyntiin Ruudussa 26.9. dramaattisesti suuronnettomuudella ja pommiuhkauksella.

Ohjelman sivulle
Katso Ruudussa
Syke