Uudistunut LEGO Masters Suomi alkaa! Nämä parit kisaavat mestaruudesta
Ensi viikolla alkava LEGO Masters Suomi todistaa, että leikki-ikä on koko ikä.
Suosikkiohjelma LEGO Masters Suomen uudella kaudella studio jää taakse, ja kilpailijoiden on laajennettava luovuutta ja ajatteluaan kirjaimellisesti boksin ulkopuolelle. LEGO Masters Suomi alkaa Nelosella ja Ruudussa torstaina 24.10. klo 20.
Miljoonat LEGO-palikat siirtyvät joka jaksossa kilpailijoiden mukana toinen toistaan näyttävimpiin ja haastavimpiin rakennuspaikkoihin. LEGO-teosten nähdään uudella kaudella synnyttävän uusia maailmoja vaikkapa teatterin lavalla tai pesäpallokentällä. Torstaina nähtävässä ensimmäisessä jaksossa junarata syntyy upeaan merimaisemaan Helsingissä.
LEGO Masters Suomi -voittajan himoitusta tittelistä kamppailee kahdeksan kilpailijaparia ympäri Suomen. He ovat esimerkiksi LEGO-piireissä kyntensä näyttäneitä pitkän linjan rakentajia, ystävyksiä, joita yhdistää yhteinen harrastus, tai myöhemmällä iällä LEGO-palikoista innostuneita luovien alojen ammattilaisia. Mukana ovat myös mm. äiti ja poika sekä sisko ja sen veli.
Ensimmäisessä jaksossa selviää muun muassa, mitä tarkoittaa kirjainlyhenne AFOL.
–AFOL eli Adult Fan Of LEGO, ohjelman päätuomari, LEGO Groupin luovana johtajana työskentelevä Esa Nousiainen opastaa juontaja Christoffer Strandbergia.
AFOLiksi tunnustautuvat mm. LEGO-harrastajien yhteisössä toisiinsa tutustuneet Niina ja Saija sekä pöytyäläinen Velmeri, joka pitää kotikunnassaan maailman toiseksi suurinta LEGO-museota.
LEGO Masters Suomi alkaa Nelosella ja Ruudussa torstaina 24.10. klo 20.
Tässä ovat uudet LEGO Masters Suomi -kilpaparit:
Matilda, 28, Hyvinkää ja Elina, 32, Oulu
Luovuutta ja värikkyyttä yhdistelevä rakentajapari Matilda ja Elina tapasivat toisensa netin välityksellä. Yhteinen taival ja keskustelu alkoi heidän löytäessään toistensa käsitöitä ja maalausta käsittelevät videostriimaukset. Myöhemmin he tapasivat alan messuilla ja ovat sen jälkeen olleet erottamattomat ystävykset.
Matildan ja Elinan yhdistävänä tekijänä on huumori, luovuus ja rakkaus käsillä tekemiseen. Matilda on kuvataiteilija, joka striimaa töitään ja tekee tauluja sekä lastenkirjoja. Elina puolestaan tuottaa YouTube-videoita ja striimaa käsitöitä, erityisesti virkkausta.
Matilda rakastaa värioppia ja hyödyntää sitä sekä taiteessaan että LEGO-rakentamisessa. Elina tuo tiimiin värikkyyttä sekä persoonallisuutensa että töidensä kautta – hänen käsitöissään harmautta ei tunneta.
Tämä kaksikko ajattelee rohkeasti laatikon ulkopuolelta ja heidän vahvuutensa on se, että he eivät aseta itselleen sääntöjä. Rakentaminen on heille luovaa leikkiä ilman rajoja ja sen he myös antavat näkyä teoksissaan.
Niina, 41, Helsinki ja Saija, 39, Tampere
Niina ja Saija ovat tutustuneet LEGO-harrastajien yhteisössä ja kantavat ylpeinä AFOL-titteliä (Adult Fan Of LEGO). Heidän mielestään aikuisena rakentaminen on kaukana nolosta harrastuksesta, se on tapa toteuttaa omaa luovuuttaan ilman rajoja. He myös nauttivat siitä, että voivat keskustela heille rakkaasta aiheesta ja keskittyä täysillä vain rakentamiseen.
Niina harrastaa kuorolaulamista, maalausta ja on ammatiltaan asiantuntijatöissä. Saija taas työskentelee ohjelmistoalalla ja harrastaa neulontaa ja palapelejä. LEGO-rakentaminen tuo molemmille kaivatun irtioton arjesta töiden jälkeen. He ovat rakentaneet myös yhteisteoksia alan harrastajien tapahtumien kilpailuissa.
Niina ja Saija ovat vahvoja erityisesti arkkitehtuurissa ja teknisissä rakennelmissa, ja heidän teoksensa ovat tunnettuja yksityiskohtien tarkkuudesta. He puhuvat sujuvasti LEGO-harrastajien omilla termeillä, mikä tekee heidän yhteistyöstään saumatonta.
Tiina, 39, ja Sami, 17, Haapavesi
Sami on lähtenyt kisaan mukaan äitinsä Tiinan kanssa. Rakentaminen on osa koko perheen arkea ja kotona palikoita löytyykin aivan joka paikasta, sohvan alta ja sisustuselementteinä. Vaikka saman katon alla asuvatkin, eivät he ole vielä koskaan viettäneet kahdestaan niin paljon aikaa kuin LEGO Masters Suomi vaatii. Samia mietityttääkin tuleeko hän lopulta äitinsä kanssa tarpeeksi hyvin toimeen.
Sami on Tiinan vanhin poika, lukio-opiskelija, joka harrastaa pesäpalloa ja poikkihuilun soittoa. Lisäksi hän on kiinnostunut someanalytiikasta ja algoritmeista. Hän kokee kuitenkin LEGO-rakentelun yhdistävän koko perhettä, ja palikat ovat olleet hänen elämässään niin kauan kuin hän muistaa.
Tiina työskentelee elektroniikkatehtaassa ja viettää vapaa-aikaansa käsitöiden ja äänikirjojen parissa. Luonnollisena osana perheen rakenteluarjen parissa hänelle on langennut palikoiden lajitteluhommat. Kun pojat rakentavat, Tiina lajittelee ja rakentaa siinä sivussa omia teoksiaan.
LEGO Masters Suomi kilpailun voittopokaalia varten he ovat varanneet jo paikan perheen kotoa kirjahyllystä.
Markus, 36, Pori ja Merja, 45, Tornio
Markus ja Merja ovat sisaruspari ja LEGO-rakentamisen pitkäaikaisia harrastajia. He ovat kasvaneet palikoiden parissa koko elämänsä perintöpalikoiden siirtyessä isosiskolta pikkuveljelle herättäen innon rakentamiseen. Aikuisiällä yhteinen rakentaminen alkoi uudestaan korona-aikana, jolloin he alkoivat järjestelmällisesti koota vanhoja settejään etäyhteyden avulla.
Metsäkoneen kuljettajana työskentelevä Markus saa LEGO-rakentamisesta terapeuttista vaihtelua työelämään. Merjalle taas rakentelu on jokapäiväistä hänen työskennellessään varhaiskasvatuksen parissa, jossa palikat ovat luonnollinen osa työpäivää.
Markus ja Merja ovat katsoneet LEGO Mastersin kausia ja miettineet pystyvänsä itsekin samaan. Nyt he pääsevät vihdoin testaamaan taitonsa tosi paikan edessä. Heidän tiimityönsä perustuu siskon ja veljen väliseen piikittelevään huumoriin, jonka myötä pieni leikkimielinen kisa on jatkuvasti käynnissä myös rakentajaparin sisällä. Yhteinen LEGO-rakentaminen ei ole heille pelkkää kilpailua, vaan myös tapa pitää hauskaa ja kehittää luovia ratkaisuja yhdessä.
Rami, 38, Vantaa ja Anssi, 38, Lappeenranta
Rami ja Anssi ovat tiimi, jota yhdistää pitkä ystävyys ja rakkaus LEGO-palikoihin. Parivaljakko tapasi toisensa armeijassa, jolloin rakenteluharrastus oli molemmilla lyhyellä tauolla. Kiinnostus heräsi uudelleen molempien löytäessä LEGO Star Wars -setit ja aluksi kaverukset uskalsivat tunnustaa vain toisilleen ostaneensa LEGO-settejä, itselleen.
Rami työskentelee juristina ja omien sanojensa mukaan sääntöjen tunteminen auttaa kisassa ainakin siten, että hän osaa soveltaa ja venyttää niitä tarvittaessa. Diplomi-insinööri Anssi taas kokee saavansa ammattinsa kautta rakentamisen aikataulutukseen liittyviä haasteita ratkaistua paremmin.
Rami ja Anssi luottavat saumattomaan tiimityöhönsä. He tuntevat toistensa ajatukset hyvin ja jakavat samanlaisen ongelmanratkaisukyvyn. Vaikka suunnittelu ei ole heidän vahvuutensa, he loistavat tilanteissa, joissa on löydettävä luovia ratkaisuja. Tiimityö ja yhteinen huumori tekevät heistä vahvan parin, joka ei anna minkään estää luovuuttaan.
Miska, 24 ja Thomas, 24, Helsinki
Miska ja Thomas ovat kaverukset, joiden energiat täydentävät toisiaan. Thomas on syntynyt Kyproksella ja hän nauttii elämästä täysillä. Hän unelmoi näyttelijän urasta ja kuvailee sieluaan LEGO-palikkana, joka on täytettävä luovilla ideoilla. Miska puolestaan opiskelee tanssia ja harrastaa strategiapelejä, mikä auttaa häntä pitämään kehon ja mielen tasapainossa pitkien rakennusmaratonien aikana.
Lapsena Thomas sai iloa LEGO-rakennelmien tuhoamisesta, mutta aikuisiällä hän on kääntänyt energiansa luovaan rakentamiseen, ja hankkinut omia LEGO-settejään saatuaan töistä palkkaa. Thomasin ja Miskan kilpailuvaltti on heidän uniikki ja villi luova energiansa – heillä on ideoita, joita muilla ei välttämättä tule mieleen. Rakentaessaan he jakavat työtehtävät joustavasti: toinen kehittää ideoita samalla kun toinen lähtee jo toteuttamaan.
Tanssiharrastuksensa ansiosta Miska pystyy pitämään huolta myös siitä, että rakentamisen tiimellyksessä ei unohdeta kehon hyvinvointia, kun taas Thomas tuo mukanaan ripauksen teatraalista ilmaisua ja luovaa hulluutta. Tämä kaksikko uskoo, että heidän energiansa ja luovuutensa ovat heidän suurimpia etujaan kilpailussa.
Ella, 29, Espoo ja Helmi, 29, Helsinki
Ella ja Helmi yhdistävät tiimissään arkkitehdin ajattelumallin ja luontoteemat luovaan rakentamiseen. Ella työskentelee kehityspäällikkönä ja ryhmäliikunnan ohjaajana, jossa lajit eivät ole tavallisemmasta päästä bungee funin ja kangoo jumpsien muodossa. Ella harrastaa myös eläinten pääkallojen ja perhosien keräilyä.
Helmi on ammatiltaan arkkitehti ja hän tuo parivaljakkoon esteettistä silmää ja tilan hahmotuskykyä. Arkkitehdin työhön verrattuna LEGO antaa mahdollisuuden kokeilla rakentamisessa leikkisämpää ja rennompaa otetta. Helmin kotona kaksi kissaa ja liikkumaan opetteleva vauva rajoittavat palikoiden levittelyä liian laajoille alueille. Helmi kertoo harrastavansa harrastusten keräilyä ja on aina valmis kokeilemaan uutta.
Ella ja Helmi tapasivat LEGO Masters Suomen hakutilaisuudessa ja huomasivat nopeasti täydentävänsä toisiaan. Molempia yhdistää luova huumorintaju ja samanlainen kiinnostus erikoisiin teemoihin, joten yhteisten rakennusaiheiden löytäminen on heille helppoa. Ella hallitsee rakennustekniikat ja palikkatietämyksen, kun taas Helmi tuo mukaan luovuutta ja tarkkoja yksityiskohtia. Kilpailua ajatellen heidän vahvuutensa ovat tarinankerronta ja huumori, joka näkyy heidän teoksissaan.
Ari, 43, ja Velmeri, 18, Pöytyä
Ari ja Velmeri ovat pari, joka tuo LEGO Masters Suomeen sukupolvien välisen yhteistyön. Ensimmäiseltä kaudelta tuttu Velmeri halusi tarjota parhaalle ystävälleen ja entiselle matematiikan opettajalleen Arille mahdollisuuden kokea LEGO Masters kilpailu ja kutsui hänet parikseen.
Kotipaikkakunnallaan Pöytyällä Velmeri pyörittää maailman toiseksi suurinta yksityisessä omistuksessa olevaa LEGO-museota. Samalta kylältä kotoisin oleva lukion matematiikan ja fysiikan opettaja Ari on tuntenut Velmerin jo kouluajoista lähtien. Heidän ystävyytensä juontaa juurensa vuosien taakse, jolloin Velmeri järjesti ensimmäisen LEGO-näyttelynsä paikallisessa kirjastossa 10-vuotiaana. Ari kannusti Velmeriä ja toimi tukipilarina hänen kärsiessään kiusaamisesta.
Ari keräilee erityisesti LEGO settejä, jotka käsittelevät arkkitehtuuria. Lisäksi hän työstää omia rakennelmiaan käyttäen tietokoneohjelmaa suunnitteluun. Hän on myös suunnitellut ja toteuttanut teoksia Velmerin museoon. Velmerin tavoittelee täydellisyyttä ja hänen tavoitteensa on, ettei teoksiin jää koskaan yhtään nuppia näkyviin. He tavoittelevat LEGO Masters Suomen voittoa ja kuvailevat tiimiään yhdistelmäksi lapsenmielisyyttä, elämänkokemusta ja monipuolista tarinankerrontaa.