Kotimaiset

Mestarileipurit alkaa maaliskuussa – kilpailijat ja mummotuomaristo julki: mukana muun muassa Miitta Sorvali

Maaliskuun lopussa Nelosella ja Ruudussa alkava Mestarileipurit on uusi ohjelma, jossa kahdeksan paria kilpailee makeaan leivontaan keskittyvissä tehtävissä. Tässä kilpailussa laatu korvaa määrän, ja leivontaan hurahtaneiden kilpailijoiden luovuudelle annetaan tilaa. Jokaisessa jaksossa parit laitetaan paremmuusjärjestykseen monipuolisten tehtävien perusteella, ja finaaliin pääsevät vain parhaimmat.

Tehtävien arvioinnista vastaa pullantuoksuinen ja asiantunteva, kolmesta mummosta koostuva tuomaristo.

Kilpailijoiden joukosta löytyy niin itseoppineita kotileipureita, leipuri-kondiittorikoulun käyneitä kuin paraikaa opiskeleviakin. Vaikka kaikki eivät olekaan alalla täysipäiväisesti työskenteleviä ammattilaisia, on parien osaamistaso korkea kautta linjan. Heistä moni työllistääkin itseään tilaustöillä.

Ohjelman juontaa valovoimainen Antti Holma. Mestarileipurit perustuu yhdysvaltalaiseen Baking It -formaattiin.

Mestarileipurit Nelosella ja Ruudussa tiistaisin 28.3. alkaen klo 20

Mummotuomariston jäsenet:

Miitta Sorvali

MIITTA SORVALI, 66
Venla-palkittu Miitta Sorvali operoi kilpailun tuomarina samoista lähtökohdista kuin ammatissaan näyttelijänä: hän etsii parien luovuutta ja taiteellista panosta. Miitta näkee leivonnan olevan tapa ilmaista itseään, ja hän löytääkin usein leivoksesta palan tekijän sielua. Miitta elää tunteella parien mukana. Hän innostuu ja herkistyy, kun leivoksella on tavoitettu jotain elämää suurempaa. Vaikka Miitta sanoo mummouden tuoneen hänen elämäänsä myös taidon höpötellä, osaa hän kiteyttää ja pukea sanoiksi sen, mikä leivoksessa on olennaista. 

Eila Kiilamaa

EILA KIILAMAA, 73
Eila Kiilamaa on palkittu kondiittori- ja leipurimestari, leipomoalan opettaja sekä Taitaja -ja World Skills  -kisojen kansainvälisesti arvostettu leipuri-kondiittorilajin tuomari. Suurimpana onnistumisenaan Eila pitää kuitenkin ansioitaan mummona – jo lastenlapsista puhuminen saa hänen silmänsä kirkastumaan välittömästi. Mestarileipureissa katseet kääntyvät Eilaan, kun halutaan viimeinen sana kakkujen ja leivosten onnistumisesta. Eila on vihkiytynyt leivonnan syvimpiin salaisuuksiin ja omaa valtavan tietomäärän alan lainalaisuuksista. Tästäkin huolimatta kisan kova taso yllätti Eilan – parien kakuista ja leivoksista löytyi laatua ja teknistä osaamista, jota ei aina kohtaa edes maailman terävimmällä huipulla. 

Irma Nissinen

IRMA NISSINEN, 68
Irma Nissisen valttina on ihmisten kohtaaminen. Hän tsemppaa, kannustaa ja peukuttaa, kuten tosimummon kuuluukin. Irma omaa laaja-alaisen työkokemuksen usealta eri alalta, mielekkäimpänä muistonaan kahvileipäosaston ylöslyöjän työ leipomoajoiltaan. Irma kiinnittää tuomaroinneissaan huomiota makuun ja kekseliäisyyteen – onhan hän tottunut itsekin säveltämään omia reseptejään niistä aineksista, joita komerosta sattuu milloinkin löytymään. Irma kunnioittaa savolaisia juuriaan siirtämällä tuomaroinneissa usein vastuun kuulijalle. 

 

Mestarileipureissa kilpailevat parit:

Neea ja Emily

NEEA JA EMILY: opiskelukaverit 
Neea, 18, opiskelija, Hämeenlinna
Emily, 18, opiskelija, Hämeenlinna

Kisan kuopukset Neea ja Emily tutustuivat leipuri-kondiittorikoulussa ja 
ovat siitä lähtien olleet parhaita ystäviä. Kisassa kaksikon luovimmat ideat syntyvät usein spontaanisti ja kovassa paineessa, joten työpöydän ääressä tuntuukin olevan jatkuva kaaos ja kuppien sekamelska. Päämäärätietoisen parivaljakon tulevaisuuden unelmat liittyvät leivontaan ja omaan konditoriaan, joten kisassa on paljon pelissä.

Martti ja Annika

MARTTI JA ANNIKA: isä ja tytär    
Annika, 34, toimittaja, Pori
Martti, 56, sairaanhoitaja, Pori    

Isän ja tyttären työnjako kisassa on selvä: Annika vastaa leivonnasta sekä koristelusta ja Martti sutkauttelusta. No, miehen osaamisalueeseen kuuluu toki paljon muutakin. Rakkauden leivontaan Annika on perinyt isältään, ja Martti onkin pullantuoksuinen isä jo toisessa polvessa. Kun leivontahattu laitetaan päähän, tapahtuu keittiössä taikoja. Taikuutta lienee sekin, miten molemmat voivat olla oikeassa myös silloin, kun ovat eri mieltä samasta asiasta. Ehkä kyse onkin isän ja tyttären lämpimistä väleistä. 

Mari ja Oskari

MARI JA OSKARI: ystävät 
Mari, 27, leipuri-kondiittori, Järvenpää    
Oskari, 27, kokki, Järvenpää        

Mari ja Oskari ovat olleet ystäviä jo yli kymmenen vuoden ajan. Heidän vahvuutensa kisassa onkin täydellinen luottamus parin tukeen ja osaamisalueisiin. Ammattileipurina Mari hallitsee kokonaiskuvan, Oskari puolestaan keskittyy pikkutarkkoihin yksityiskohtiin. 

”Räväkkä huumori ja levottomat luonteet takaavat viihdyttävää seurattavaa”, nauraa Mari. 

Reetta ja Riikka

REETTA JA RIIKKA: siskokset 
Reetta, 26, koulunkäynninohjaaja, Tampere
Riikka, 28, elintarviketyöntekijä, Lappeenranta      

Siskokset Reetta ja Riikka ovat leiponeet lapsesta saakka yhdessä äitinsä kanssa. Kummankin tie on kulkenut alan koulun kautta, mutta vaikka työt ovat sittemmin löytyneet muilta aloilta, roihuaa intohimo leivontaan yhä kirkkaalla liekillä. Siskosten työpisteellä ei tylsää hetkeä nähdä, sillä kaksikko taiteilee jatkuvasti veitsen terällä. Yksi tapa mitata onnistumista onkin taito muuttaa suunnitelmia vaikeuksien keskellä.

Laura ja Anna

ANNA JA LAURA: ystävät 
Anna, 38, yrittäjä, Nokia
Laura, 39, luokanopettaja, Klaukkala

Anna ja Laura ovat itseoppineita kotileipureita, jotka tutustuivat toisiinsa Instagramissa nimenomaan leivonnan kautta. Kaksikko ruokkii toistensa inspiraatiota, ja vaikka pää tuntuu usein olevan pilvissä, ovat jalat aina tukevasti maan pinnalla. Anna ja Laura eivät koskaan mene sieltä missä aita on matalin, mutta silti tunnelma työpisteellä on aina harmoninen. 

Ninna ja Jonatan

JONATAN JA NINNA: työkaverit    
Jonatan, 25, Matkustamohenkilökuntaa ilmailualalla, Helsinki        
Ninna, 43, Matkustamohenkilökuntaa ilmailualalla, Porvoo     

Kun toinen on yllyttäjä ja toinen yllytyshullu, voi seurauksena olla yhteinen leivontaretki mummolassa. Ninnaa ja Jonatania yhdistää huumori ja heittäytymiskyky. Niitä molempia tarvitaan, kun yhteistä leivontahistoriaa ei ystävyksillä entuudestaan ole mutta innostusta sitäkin enemmän. Parin leivonnaisissa nähdään viittauksia yhteiseen työhön ja löydetään rikkaita makuja aina Tel Avivista Porvooseen.

Sara ja Niina

NIINA JA SARA: äiti ja tytär 
Niina, 53, ajojärjestelijä, leipuri, Valkeala
Sara, 27, leipomotyöntekijä, Kuusankoski

Äiti Niina ja tytär Sara edustavat mummolassa yrittäjäperheen naisjaostoa. Kaksikko on tottunut työskentelemään yhdessä, ja heidän tyylinsä tunnistaa myös kisaleivoksista. Perheen gluteeniton leipomo ja kuljetusyritys toimivat saman katon alla Valkealassa, ja kaksikon kädenjäljessä onkin nähtävissä vaikutteita niin nelipyöräisten maailmasta kuin kaakonkulman ominaispiirteistä. 

Taru ja Casper

CASPER JA TARU: opiskelukaverit
Casper, 23, opiskelija, Helsinki     
Taru, 28, opiskelija, Jyväskylä

Casper ja Taru tapasivat toisensa leipuri-kondiittorikoulun ensimmäisenä päivänä. Ystävyys leimahti saman tien kuin juhannuskokko – vihdoin löytyi toinen, jonka kanssa itkeä naurusta! Jopa Antti Holman huhutaan ujostelevan parivaljakon kulmikkaalle huumorille. Leivonta edustaa molemmille niin harrastusta, intohimoa kuin tulevaisuutta. Intohimo näkyy myös kisassa, jota Casper ja Taru hengittävät ja elävät jokaisella solullaan.

Ohjelman sivulle
Katso Ruudussa
Mestarileipurit